ЗМІ про нас "Тернопільські замки подорожують завдяки 3D"

ЗМІ про нас

Замки, які вже майже зруйновані, відновлюють за допомогою комп’ютерної реконструкції та 3D-друку. На фізико-математичному факультеті педагогічного університету є спеціальний принтер, який дозволяє це робити. Проект з відновлення історичної спадщини області ініціювали працівники університету спільно з Національним заповідником “Замки Тернопілля” за підтримки облдержадміністрації.

При створенні макетів, студенти вивчають історію споруди, матеріали аерозйомок та креслення. Потім відповідну модель проектують у спеціальних комп’ютерних програмах. Нині вже готові пластикові 3D десяти замків.

“Тернопільська область, це область, де найбільше замків, в Україні і вони у доволі хорошому стані. В області ведеться їх реставрація. Однак реставрація замків без макету є практично мало реальна”, каже доцент кафедри історії України ТНПУ Володимир Кіцак.

Перші роботи проекту – Кременецький, Бучацький, Теребовлянський, Язловецький замки – за підтримки управління туризму вже показали на міжнародній виставці у Жешуві, що в Польщі.

“Ми з ними їздимо на виставкові заходи. У такий спосіб демонструємо надбання Тернопільщині. У перспективі це мав би бути такий зал, де б кожен тернополянин зміг прийти і подивитися на них”, пояснює начальник управління туризму ОДА Ростислав Яцків.

Усі замки Тернопілля та важливі архітектурні споруди будуть з QR-кодами. Завдяки табличкам з кодами туристи навіть за відсутності інтернету з допомогою смартфонів зможуть одразу отримати коротку інформацію про архітектурну пам’ятку. Інформація надається двома мовами: українською та англійською. Згодом планують реконструювати макети усіх, 34 замків, Тернопільщини.

Джерело

Updated: лютий 22, 2019
Попередня новина

Науковий пікнік у Бережанському районі

Наступна новина

У майстерні «STEM-кар’єра» другокласники освоюють STEM- професію інженера з 3D-моделювання